Fotoutställning på Kroppsverket

Utställningen pågår 10/4-3/5 och kan ses i Kroppsverkets skyltfönster på Häradshövdingegatan 9 i Mönsterås. Vill man prata om utställningen eller är intresserad av att köpa ett foto går det bra att kontakta Marina på KROPPSVERKET.

Fotoutställningen ”Fånga ögonblicket”

Jag som ställer ut mina bilder på Kroppsverket heter Stefan Andersson och bor i Kalmar. Jag har alltid gillat bilder och framförallt fotografering. Ända sedan sjuårsåldern då jag fick en instamatickamera har jag fascinerats av det magiska med fotografering. Från en liten kamera som bara gick att rikta och trycka av på så gick det vidare till systemkamera. Tänk att kunna byta objektiv, ställa in olika slutartider, nu gick det verkligen påverka bilderna på ett helt annat sätt. I början av 1980-talet så skaffade jag mörkrum och började fotografera i svartvitt, magin var total. Att se bilderna växa fram i kemikalierna får mig än idag att bli nostalgisk. Nu var det ett hantverk. Fotografera, framkalla filmen och slutligen stå i mörkerrummet och framkalla de färdiga pappersbilderna. Jag sommarjobbade/praktiserade ett par somrar på lokaltidningarna som fotograf. Yrkesvägen tog dock en annan bana och jag började jobba som fritidsledare på Madesjöskolan i Nybro, där jag är kvar än. Nu även som simlärare, elevassistent och fotbollslärare på Åkrahälls gymnasium. Fotograferingen har dock följt mig genom hela livet på jobbet och även privat.

Vad är foto för mig idag?

Idag fotograferar jag enbart digitalt och mörkerrummet har flyttat in i datorn. För mig handlar fotograferingen väldigt mycket om att ”Fånga ögonblicket”. Oavsett om det är porträtt, bröllop, natur eller sport så handlar det om: ljus, uttryck, bakgrund, händelse och känsla. Får man med många av de ingredienserna så kan det bli en bra bild.

Att ge sig ut med kameran i handen och fikakorgen packad är livsnjutning. Balsam för själen. Vad kommer jag hem med för bilder idag? Lyckas jag få den där lilla fågeln i vackert ljus, mot en härlig bakgrund och i en snygg pose? Det enda som är säkert är att fikat alltid smakar gott och några bilder blir det alltid. Ibland någon som hamnar på utställning. Då är lyckan total. Jag har även fått äran att fotografera en hel del bröllop och dop vilket är fantastiskt roligt och inspirerande. Även där handlar det om att fånga ögonblicket.

Fotoarbete och utbildningar

  • Sommarjobb/praktik på lokaltidningar
  • Diverse fotokurser på den analoga tiden
  • Högskoleutbildning i digital bildbehandling
  • Fotouppdrag åt Nybro Kommun
  • FinisherPix – Ironman
  • Bröllop, dop, student och porträtt
  • Utställningar på Ölands Skördefest
  • Enskilda bilder till tidningar och P4 Kalmar
  • Medlem i Kalmar fotoklubb

När bytte du tavla på väggen senast?

Jag har några bilder på väggen hemma som jag växlar mellan. Rummet blir som nytt när jag byter bild ibland. Många säger att de har så fullt på väggarna. Det har jag också, men jag gillar att ha ett levande rum som inte alltid ser ut som det brukar. Vännerna tycker det är roligt att komma in och se vad det hänger på väggen nu.

0 Kommentarer

Inga kommentarer än

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *